facebook pixel

Intimitet i et parforhold

Vigtigheden af intimitet i et parforhold

På mange måder er intimitet i et parforhold det, der gør relationerne til noget helt særligt. Nærhed, den fysiske samhørighed og følelsen af at være tæt forbundne med en anden person, er nemlig vigtigheden i hele parforholdet. Det er også det, der er forskellen sammenlignet med den relation, vi har til vores venner og veninder.

Hvis intimiteten i parforholdet er ved at forsvinde, bliver hele det fundament, som parforholdet er bygget op på også skrøbeligt. Måske ikke lige her og nu, men på sigt vil dynamikken i forholdet ændre sig og den manglende intimitet vil i værste fald føre til et brud.

Der er derfor god grund til at bevare intimiteten i sit parforhold eller forsøge at genskabe den, hvis den for en periode er forduftet.

Er du i tvivl om hvad intimitet er?

Selve ordet intim er latinsk og betyder ”inderst”. Dette definerer ganske godt, hvad begrebet intimitet dækker over: En inderlighed og en fortrolighed der helt naturligt er forbundet med at lade et andet menneske få adgang til det inderste.

Der skelnes generelt mellem to typer intimitet – den følelsesmæssige og den fysiske.  Begge dele er vigtige. Manglende intimitet kan nemlig føre til ensomhed og er et af de typiske problemer i et parfold.

Følelsesmæssig intimitet

Fornemmelsen af at kende hinanden og vide at I hver især værner om og beskytter hinandens følelsesmæssige velbefindende, er en vigtig del af den følelsesmæssige intimitet.

Denne følelse opstår igennem dybere samtaler og nærvær. På den måde opnår I en samhørighed, som er unik for jer og jeres forhold, og som ikke deles med andre.

Fysisk intimitet

Det er oplagt at forbinde den fysiske intimitet med sex. Selvom det er en væsentlig del af begrebet, indeholder det dog mere end det. Det er nemlig også intimt med kys, kram, at sidde tæt eller at holde i hånden.

Den fysiske intimitet er vigtig for, at I føler jer fysisk forbundne. Noget der biologisk ligger dybt indkodet i ethvert menneske, og som faktisk sørger for vores overlevelse helt fra spædbarnsstadiet, hvor et lille barn uden kropskontakt ikke vil overleve. Den fysiske kontakt er altså et behov, der ligger i os alle.

Læs også  Skilsmisse – hvad nu?

Vigtigheden i at være intim med sig selv

Når du er intim med andre, så viser du i høj grad noget af dig selv. Intimitet hænger derfor sammen med autentisitet og ærlighed, i og med at du gør dig selv sårbar. Hvis du er helt ærlig og autentisk, er du også intim med dig selv helt inderst inde. Dette er altså forudsætningen for, at du kan være intim sammen med at andet menneske, som du elsker.

Når du er intim, viser du, hvem du er. Men intimitet handler i den grad også om at opdage, hvem du er. Det er derfor vigtigt at forstå, at intimiteten ikke kun handler om nære relationer og følelsesmæssig kontakt. Intimitet handler også om at stå ved sig selv, sine drømme og sine længsler.

Er du bange for intimitet?

Uanset hvilken slags intimitet der halter, er kunsten at få bragt den tilbage i jeres forhold – gerne så hurtigt som muligt. En længerevarende periode uden intimitet kan nemlig forplante sig til en decideret angst for intimitet i parforholdet. Ganske enkelt fordi man kan glemme, hvordan man opnår intimitet, og på sigt begynder man også selv at frygte det at være intim, fordi man er bange for at fejle. Dette kan yderligere forstærkes af en frygt for et brud, fordi at denne del halter.

Selvom alle har behov for følelsesmæssig nærhed, har mange problemer med at være intime med sig selv og med andre. Selv i parforholdet er der ofte problemer med intimitet. Men hvorfor kan det føles så svært at være tæt på et andet menneske – og ovenikøbet en du elsker og holder af?

Hovedårsagen er oftest, at intimitet gør dig sårbar. Når du viser hvem du i virkeligheden er, løber du en risiko. For hvad nu hvis andre ikke kan lide, hvad de ser? Alle er bange for at blive afvist og ikke føle sig elsket. De største psykiske smerter såsom kærestesorger, tab, svigt, vrede osv., opstår i tætte relationer, fordi det netop er der, man er mest sårbar.

Læs også  Kærestesorger

Har du angst for intimitet eller har ubehagelige oplevelser, der følger med fra fortiden, som gør, at du har svært ved at være intim sammen med din partner, så kan EMDR hjælpe dig til, at fortid forbliver fortid, og nutid bliver nutid.

Øvelse til at finde tilbage til intimitet i jeres forhold

Med nedenstående øvelse kan du sammen med din partner reflektere over 4 spørgsmål. I kan enten vælge at svare på spørgsmålene sammen eller svare hver for sig og derefter dele jeres svar:

  • På en skala fra 1-10, hvor tæt føler du dig så på din kæreste?
  • Er der tidspunkter, hvor du savner nærvær og kærlighed?
  • Hvornår føler du, at I er tættest på hinanden?
  • Hvordan viser du verden, hvem du er?

Disse spørgsmål er med til, at I sammen kan finde frem til de sårbare situationer, som kan være med til at fjerne intimiteten mellem jer. Derudover finder I også frem til, hvor det er, at I føler jer mest connected med hinanden, og hvornår jeres intimitet er størst. Det sidste spørgsmål i øvelsen tvinger dig til at tage stilling til dig selv og hvordan du udstråler overfor dine omgivelser, hvem du er.

Gode råd til genskabelse af intimitet i parforholdet

Vi giver dig her nogle gode råd og fif til at få genskabt intimitet i jeres parforhold.

Tid og prioritering:

Det første skridt er uden tvivl tid og prioritering af hinanden. Det vil sige, at det er nødvendigt at få skabt nogle lufthuller, hvor I har mulighed for at tilbringe noget tid sammen. Måske skal børnene have legeaftaler, vasketøjet og opvasken må vente osv. Det er vigtigt at tage tid til at være sammen med hinanden for at genskabe intimitet i et parforhold.

Genopdag hinanden:

I parforhold sker det ofte, at man tror, at man kender hinanden så godt, at man ikke behøver at spørge, men derimod ved, hvad ens partner tænker. Det er tit og mange gange en af de aller største fejl, vi begår i et forhold. Vi tror, at vi kan tankelæse, men det er ofte her, at misforståelserne opstår. Så husk at stille spørgsmål og vær nysgerrige på hinanden. Undersøg hvad og hvilke følelser og tanker der ligger bag, når du gør det og det.

Læs også  Bedre parforhold

Genopdag hinanden fysisk:

Vær nysgerrige på hinandens kroppe, tal om jeres lyster og fantasier. Det er vigtigt, at gnisten holdes i gang, ellers risikerer I, at den forsvinder helt, og jo længere tid der går, jo sværere er det at genfinde den.

Hvorfor tale om intimitet?

Dette indlæg kan forhåbentlig give inspiration til, at du og din partner får talt om de tanker, glæder, ønsker og svære følelser, som I hver især har på dette område, og vigtigheden i at I begge inspireres til at vise hinanden kærlighed, nærhed og ømhed i hverdagen.

Intimitet er et tema, som I kan arbejde på for at styrke jeres parforhold, et tema som I kan stå sammen om, også selvom I er forskellige og har vidt forskellige ting med i rygsækken. Jeres forhold er en unik ramme, der gør det muligt, at I sammen kan udfolde intimiteten, som er til glæde for jer begge.

Tænk bare på hvad et varmt blik, et omfavnende kram og et kærligt kys kan betyde for ens trivsel. Intimitet er vigtigt i ethvert parforhold, og har I svært ved selv at tage hul på snakken, så kan I som bosiddende på Sjælland overveje om parterapi København kan være noget, som kan hjælpe jer i gang med at tage fat omkring jeres intimitetsproblemer.

Hos Intermezzo tilbyder vi zoom terapi som en ydelse. Så uanset om du er bosiddende i Jylland, Australien, Tyskland eller et helt fjerde sted, så behøver du nødvendigvis ikke at bo lige i nærheden af vores klinik i København. Vi har klienter fra mange andre lande end lige Danmark,

Menu