facebook pixel

Problemer i parforholdet

Parforhold

Oplever du mindre eller større problemer i dit forhold, som fylder meget i hverdagen? Har du mistet lysten til din partner? Eller oplever du, at din partner er blevet mere og mere fjern? Der kan være rigtig mange ting, som kan få dig til at stille det spørgsmål, om du er sammen med den rigtige partner, eller om han eller hun er ved at trække sig fra dig.

Når du vælger at dele livet sammen med et andet menneske, kræver det ikke kun kærlighed men også vilje og hårdt arbejde for at komme igennem både de mindre parforholdsproblemer og de større kriser, som vi allesammen møder undervejs.

Typiske tegn på parforholdsproblemer

Et parforhold kræver lige så stor en indsats som et arbejde, karriere og børneopdragelse. Samtidig er det en fælles forpligtelse til sammen at møde både de store og de små problemer, der kan opstå i et parforhold. Små daglige stressfaktorer kan lægge pres på det intime i forholdet, og de større stressfaktorer kan true forholdets stabilitet. I sådanne situationer er det vigtigt, at I begge er villige til at tackle de aktuelle situationer. Er dette ikke tilfældet, og I har uhensigtsmæssige strategier og udvikler et dårligt mønster, og dermed ikke får løst problemerne, så kan parforholdet hurtigt bringes i fare.

I alle parforhold vil der opstå forskellige udfordringer, som skaber problemer for parforholdet. For mange kan disse udfordringer være svære at håndtere på egen hånd, da det er svært at se objektivt på problemer, man selv er en del af. Derfor vil det være oplagt at få hjælp hos en terapeut, som kan være med til at afhjælpe kriser og svære situationer.

Som udgangspunkt er der fire overordnede kriser, som kan skabe parforholdsproblemer:

  1. Kommunikation
  2. Rollefordeling
  3. Utroskab
  4. Håndtering af kriser

1: Kommunikation

God kommunikation og den måde man taler til hinanden på, er altafgørende for et godt og velfungerende parforhold. Når vi kommunikerer med vores partner, er der meget, der kan gå galt. Vi skal derfor være opmærksom på, hvordan vi udtrykker os. Kommunikerer man uklart, kan det skabe en masse misforståelser, frustrationer og sårede følelser hos den anden.

Har I et ønske om at forbedre jeres kommunikation, skal I først og fremmest erkende, at I har et parforholdsproblem, og at de ting I siger eller ikke siger til hinanden, er med til, at der opstår misforståelser og frustrationer. Bevidsthed er et godt og solidt fundament at bygge en god og konstruktiv kommunikation på.

Læs også  Lær at leve med dine traumer

2: Rollefordeling

Rollefordeling i et parforhold handler om at sikre, at begge parter får den nødvendige plads til at få fremstillet sine egne behov. Det handler også om at undgå, at alting flyder sammen, så man som partnere glemmer hinanden. Særligt hvis I er bevidste om, hvor vigtigt det er at bevare nærvær, sex og passion i parforholdet, så er det vigtigt, at der er plads til, at manden får lov til at være mand og kvinden får lov til at være kvinde.

Det sker nogen gange, at den ene part tager hele ansvaret og føler sig ikke anerkendt. Her er det vigtigt, at I som partnere er enige, og den ene ikke føler at hele ansvaret ligger på ham eller hende.

3: Utroskab

Utroskab kan opstå af forskellige årsager, og det er derfor svært at generalisere, når et par rammes af utroskab.

Utroskab er et tydeligt tegn på, at noget er helt galt. Det opleves af de fleste som det ultimativ store svigt, uanset om der er tale om et enkelt sidespring eller et længerevarende forhold til en anden. Her er det vigtigt at reparere forholdet. Ofte er det muligt at komme videre sammen.

4: Håndtering af kriser

Parforholdsproblemer behøver på ingen måde at være afslutningen på et forhold. Det der er vigtigt i sådanne situationer, er, hvordan I håndterer problemerne, når de rammer. Er man passiv og ikke reagerer overhovedet, er det naturligvis helt umuligt at overvinde parforholdsproblemer. Er I som par villige til at arbejde i dybden med jeres relation og de ting, som skaber problemer, så kan de overvindes, og i nogle tilfælde vil kriser endda styrke parforholdet.

Dog kræver det en indsats fra begge parter. I må forberede jer på, at det vil kræve ressourcer og tålmodighed at komme op af det hul, som I har gravet jer ned i. Dette kan naturligvis lykkes med hjælp fra en professionel terapeut.

Læs også  Manglende empati i parforhold

Hjælp til parforholdet og parforholdsproblemer

Et parforhold kan blive udsat for mange kriser og konflikter, det er helt normalt og noget der hører ethvert forhold til. Det kan være kriser i forbindelse med skelsættende begivenheder så som utroskab, men også som en konsekvens af en rutinepræget livsstil, hvor der ikke er plads og overskud til hinanden.

Reaktioner på det kan blandt andet være konflikter, jalousi og en følelse svigt. Hos Intermezzo hjælper vi dig med at finde din indre styrke frem, så du kan takle parforholdet og samlivsproblemerne, både de mindre og de større parforholdsproblemer, der nu engang opstår i samlivet og parforholdet. Dermed finder du styrken til enten at arbejde på jeres forhold eller til at træffe den endelige beslutning om at gå fra hinanden. Det kan faktisk lade sig gøre at få det gode forhold til din partner tilbage.

Genopbyg kærligheden i jeres parforhold

At finde kærligheden, når hverdagen melder sig efter forelskelse, kan være svært. Et blomstrende parforhold kræver fokus og indsats fra begge parter samt vilje og forståelse.

Har du et ønske om at I finder tilbage til hinanden, så skal I begge arbejde fokuseret og målrettet med jeres parforhold. Når I ikke har haft hinanden i fokus gennem længere tid, kan det være svært og føles kunstigt, når I ændrer jeres adfærd overfor hinanden. Men alle nye vaner tager tid og det er nødvendigt at kaste jer ud i det, hvis I igen skal have det godt med hinanden.

Parterapi eller individuelle samtaler kan være en hjælp for langt de fleste, hvis I har opbygget en afstand til hinanden. Misforståelser kan ryddes af vejen, kommunikationen kan forbedres og der kan skabes en fælles forståelse af hinandens følelser, tanker og behov.

Er dit parforhold i krise?

Har du svært ved at inddrage din partner i jeres parforholdsproblemer, fordi du er bange for, hvad konsekvenserne bliver? Og er du kommet dertil, hvor du har svært ved at mærke, hvad du selv føler? Her kan det være en hjælp, at du får mere indsigt i dine egne tanker og følelser omkring jeres parforhold, inden du inddrager din partner.

Læs også  Bedre parforhold

Det kan være en fordel at vælge en terapeut, som både arbejder individuelt og med parterapi. På den måde kan du vente med at beslutte, om det er en fordel at tage din partner med til den terapeut, som du allerede kender og er tryg ved, eller om I hellere skal vælge en helt anden sammen.

Gode råd til at undgå parforholdsproblemer

Tal sammen: 

Tal med hinanden hver dag. Det behøver ikke at være dybe eller svære samtaler, bare I taler sammen om løst og fast, og spørger ind til hinanden. Lyt og undersøg hvordan din partner i virkeligheden har det. Mange parforhold går i stykker, fordi de ikke formår at tale sammen.

Prioriter tid sammen og hver for sig:

I et parforhold er det vigtigt, at der er plads til interesser og oplevelser sammen og hver for sig. Er man alene afsted, uden sin partner, henter man energi, og man får gode oplevelser, samtidig med at man har noget at fortælle sin partner om. Er I derimod afsted sammen, får man oplevelsen sammen, som man kan dele med hinanden. Begge dele er utrolig vigtigt i et parforhold.

Husk hinanden – hver dag:

Selv de små ting i hverdagen, betyder ufattelig meget. Det kan være en lille sød SMS, en mail eller et farvelkys, inden man går ud ad døren om morgenen. Det er tydelige tegn på, at man tænker på hinanden.

Vær romantiske:

Det er vigtigt i et parforhold at hive tid ud af kalenderen, hvor I kan gøre noget romantisk sammen. Hav for eksempel en kærestedag i måneden, hvor I er sammen om en oplevelse. Det kan være et ophold, en tur i biografen, en gang massage eller en køretur et hyggeligt sted hen. Gode og sjove oplevelser som I har sammen, binder jer endnu tættere som partnere.

Få professionel hjælp til at komme videre med dine parforholdsproblemer

Søger du hjælp til at komme videre med jeres parforholdsproblemer, som du måske kan have svært ved at inddrage din partner i, så er du velkommen til at ringe til os på telefon 31212431, sende os en mail på info@intermezzo.dk eller udfylde kontaktformularen. Så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt.

Menu