facebook pixel

Kærestesorger

Når du lider af kærestesorger, kan du være som besat af din eks, og dine tanker kan kredse om; hvad laver han/hun nu? Hvem er han/hun nu sammen med? Tænker han/hun på dig? Har han/hun fundet en ny? Og mange flere uopklarede spørgsmål rumsterer rundt i hovedet på dig.

Uanset hvordan du og din eks har haft det sammen i slutningen af jeres forhold, er den første tid efter bruddet ofte svær at komme igennem. Det kan nemlig være rigtig hårdt at blive forladt af den person, man troede, man skulle dele resten af livet med. Det vender op og ned på ens verden og måske også forståelsen af sig selv og sin tidligere partner.

Men hvad er kærestesorger egentlig helt præcist? Hvordan føles det? Hvor lang tid tager det at komme over? Og er der hjælp at få, hvis man er hårdt ramt af kærestesorger? Alt dette og meget mere kan du læse mere om i dette indlæg.

Hvad er kærestesorger?

Kærestesorger er sorgen over at miste den person, man elsker, og den person man troede, man skulle dele resten af livet sammen med. Der kan være tale om en meget forvirrende og kaotisk tilstand. Det kan måske være svært at se positivt på sit liv.

Efter et brud er det helt normalt, at livet kan føles meningsløst, at man har let til tårer, har manglende overskud og et lavt energiniveau. Måske trækker man sig ind i sig selv, og finder ikke længere glæde ved hverdagens gøremål, som man ellers plejer at nyde. Det kan måske være svært at se noget positivt i sit liv.

At miste en man elsker, er en krise i livet, som tager tid at komme sig over. Der er tale om en sorgproces, en nødvendig omstilling til uønskede vilkår og med tiden vil man finde en ny mening med tilværelsen.

I den første tid efter at et forhold er slut, er det vigtigt at give sig selv lov og tid til at sørge. Det er også vigtigt at tale omkring sine kærestesorger med de mennesker, man holder af og at bede om hjælp, når det er nødvendigt.

Er du ramt af sorg over at have mistet?

For nogle kan det faktisk gøre så ondt, at det rammer hårdt psykisk i form af depressive symptomer, men man kan også opleve at fysisk smerte i hjertet eller brystet, når man bliver forladt af sin partner.

Læs også  Lær at leve med dine traumer

Hvis du er blevet forladt af din partner, kan du have tanker om at hævne dig på den ene eller den anden måde. Det er helt normalt, så længe det blot bliver ved tanker og ikke er noget, der bliver ført ud i livet. Når du lider af kærestesorger, kan du være besat af tanken om at vinde din eks tilbage. Pludselig er du måske villig til at lave om på dig selv – også på områder, hvor du ellers tidligere har insisteret på, at sådan ville du aldrig være eller gøre.

At komme sig over kærestesorger, kan være lige så svært som at kvitte et misbrug. Ved forelskelse udløses der nemlig dopamin i hjernen, ligesom der gør ved misbrug af for eksempel alkohol eller euforiserende stoffer. Når du er ramt af kærestesorg, kan du derfor hungre efter din eks, ligesom en misbruger hungrer efter sit stof. Der er altså ikke noget at sige til, at du kan have svært ved at koncentrere dig om dig selv og dit eget liv, når du lider af kærestesorger.

Sorgens 4 faser

Chokfasen

Du vil i starten først blive chokeret over bruddet, være uforstående og måske tænke ” Hvorfor?”. Livet kan føles uoverskueligt, og du kan opleve humørsvingninger, lav energi, meningsløshed og også fysiske smerter, såsom ondt i hjertet, maven eller i brystet.

Reaktionsfasen

Efter chokket er aftaget, kan du opleve frustrationer over de mange emotioner som fylder. Virkeligheden går stille og roligt op for dig, og du kommer langsomt tilbage i din hverdag, hvor du med sikkerhed er i krise. Her kan du blandt andet opleve, at mange minder dukker op, og håbet kan indfinde sig, et håb om, at I måske finder sammen igen.

Accept og bearbejdningsfasen

Du vil med tiden acceptere dine følelser og måske også forstå, hvorfor forholdet sluttede. Det kan være, at du har set i øjnene, at I ikke finder sammen igen og at livet går videre. Det er her, du stille og roligt begynder at arbejde dig gennem processen i håb om at komme godt ud på den anden side og finde kærligheden på ny.

 

Nyorienteringsfasen

Er det tilfældet, kan det være en hjælp at søge professionel hjælp. Særligt hvis livskvaliteten bliver påvirket. Som terapeut, kan jeg hjælpe dig igennem den sorg du mærker. Du vil opleve på sigt, at du er kommet styrket og klogere ud på den anden side. Du er blevet klogere på dig selv og klogere på dit bidrag til relation.

Læs også  Skilsmisse – hvad nu?

Hvor længe varer kærestesorger?

Der er ingen tidshorisont på, hvor længe kærestesorger varer. Hvert menneske gennemgår deres egen proces, og mange oplever ofte, at humøret i starten tager nogle kraftige dyk. Det kan svinge mellem alt fra trist til vred til slet ikke at føle noget. Med tiden bliver humørsvingningerne mindre. Nogle dage er man glad og tilfreds, andre dage er man trist og ked.

Når der er gået et år efter bruddet, har man passeret alle de tidspunkter på året, som vækker minder og kan aktivere smerten som for eksempel fødselsdage, højtider, mærkedage og ferier. For mange vil de opleve, at de pinefulde følelser er mildnet betydeligt efter et år – og måske er de helt overstået.

Dog desværre ikke for alle. Det afhænger naturligvis af forholdets længde, om man har børn sammen og mange andre faktorer, som for eksempel hvordan ens sociale netværk ser ud og om man kan få hjælp og støtte fra sit netværk.

Det kan særligt hjælpe at have nogle i sit liv, der har stået i lignende situation. De kan om nogen ofte genkende følelsen og det man oplever. Derudover betyder det også noget, om man er i stand til at reflektere over sin egen situation og bearbejde følelser. Og det betyder noget, om man har noget meningsfyldt i sit liv, samt om man har nogle personlige mål og ambitioner, som kan udfylde tomrummet efter et brast parforhold.

10 gode råd til dig med kærestesorger

Selvom det hele kan virke meget sort, er der heldigvis hjælp at hente, når du bliver ramt af kærestesorger. Langt de fleste har nemlig på et eller andet tidspunkt selv været ramt af kærestesorger, og der er derfor sikkert rigtig mange, der kan relatere til den sorg, du føler lige nu.

Selvom det er individuelt fra person til person, hvordan man reagerer på kærestesorger, er det vigtigt at give sig selv lov til at være ked af det.

Du får her 10 gode råd til at komme over kærestesorger:

  1. Undgå at ringe, skrive eller tjekke sociale medier for at se hvad ekskæresten laver.
  2. Husk på, at du gerne må være ked af det.
  3. Hold pauser, hvor du tænker på noget andet og i stedet fokuserer på hverdagen, arbejdet, familie og venner.
  4. Afsæt tid til selvforkælelse.
  5. Ræk ud efter andre, og tal om dine følelser med personer du stoler på og som kan relatere til din sorg.
  6. Undgå at tænke eller tale negativt om dig selv
  7. Vær sammen med familie, venner og veninder, som kan få dig i godt humør.
  8. Skriv dine tanker ned.
  9. Fysisk velvære og frisk luft.
  10. Overvej om du kan lære noget af bruddet, som du kan tage med dig videre i livet.
Læs også  Kan mangel på empati i parforhold reddes?

Behandling af kærestesorger

Hvordan kommer man over kærestesorger, hvis ingenting hjælper? Og hvordan kommer man videre efter et forhold, hvis følelserne stadig er de samme?

I starten af et brud er det helt naturligt at være ked af det, men med tiden vil de fleste begynde at se lysere på tingene. I nogle få tilfælde kan kærestesorgen nærmest føles kronisk, hvormed man kan føle sig syg af sorg. Måske kan man ikke passe sit arbejde eller man isolerer sig. Det kan også være, man er tankefikseret omkring den pågældende person eller omkring kærestesorgen generelt.

Er det tilfældet, er det måske på tide at søge professionel hjælp til kærestesorg. Særligt hvis livskvaliteten bliver påvirket. Som terapeut kan vi hos Intermezzo hjælpe dig igennem dine kærestesorger på en god måde og guide dig igennem din sorgproces, så du kommer styrket ud på den anden side.

Få hjælp til at komme over dine kærestesorger

Er du ramt af kærestesorger, så kan jeg hjælpe dig med at komme godt videre, så du igen kan blive klar til kærligheden. Nogle mennesker får ikke bearbejdet bruddet og kommer ikke helt igennem sorgprocessen. I sådanne tilfælde kan der være tale om, at selvværdet lider et alvorligt knæk, og at man mister troen på sig selv og troen på, at man med tiden vil finde en ny partner. Her kan terapi hjælpe til at få selvværdet bygget op igen, så du igen kan blive klar til at lukke en ny person ind i dit liv. Du lærer altså dig selv bedre at kende, så du nemmere kan komme igennem din sorg og dermed komme godt videre.

Menu